SON DAKİKA

Travmatik olaylar için zihinsel anlamda süreç doğru değerlendirilmeli

Travmatik olaylar için zihinsel anlamda süreç doğru değerlendirilmeli
A- A+

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte depremin toplumlar ve kadınlar üzerindeki psikolojik etkilerine ve baş etme yöntemlerine değinildi.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Durmuş ve Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Ucuz’un konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte ilk olarak söz alan Prof. Dr. Emine Durmuş, felaketlerden sonra toplumların toparlanma sürecinde kadınların etkisine değindi. Kadınların felaketlerden sonra kendini toparlama yetileri konusunda erkeklerden farklı bir noktada olduklarını belirten Prof. Dr. Durmuş, kadınların hem kendilerini hem çocuklarını hem de ailelerini toparlamak gibi sorumlulukları üstlendiğini vurguladı. Durmuş, sağlıklı bir kadının, sağlıklı bir anne ve sağlıklı bir birey olmanın, toparlanmış bir toplumun oluşmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Prof. Dr. Emine Durmuş, pandemi ve sonrasında deprem gibi zorlu dönemlerin, insanları olumsuz duygularla sınadığını ve bu dönemlerde pozitif psikoterapi kavramından yola çıkarak olumsuz bakış açılarını olumlu duygularla değiştirmenin önemli olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. İlknur Ucuz ise travmanın anlamına ve bireylerin ruh sağlığı üzerine olan etkine dikkat çekti. Doç. Dr. Ucuz, kişilerin kendisini çaresiz olarak sınıflandırmak yerine yaşanan travma ile doğru şekilde mücadele temek için koruyucu faktörler hakkında bilgi vererek bireylerin yaşadıkları travmanın etkilerini azaltabileceğini belirtti. Doç. Dr. İlknur Ucuz, Malatya'da hâlâ birçok insanın yaşanan deprem nedeniyle ruhsal sorunlar yaşadığını ve travmatize olduğunu fakat bunun farkında olmadıklarını ifade etti. Travmatik yaşantıların bireylerin hayatlarını zorlaştırdığı gibi çevrelerindekilere de olumsuz etkiler bırakabileceğini söyleyen Doç. Dr. Ucuz, kişilerin travmayla ilgili belirtileri fark etmeleri halinde, bir sorun olduğunu kabul edip ilgili uzmanlardan yardım almaları gerektiğini vurguladı.

Olumsuz yaşam olayları ile baş etmede kişinin olaylara ve yaşanılanlara verdiği anlamın önemine değinerek konuşmasını tamamlayan İlknur Ucuz, travmatik olaylarla baş etmek için zihinsel anlamda sürecin doğru değerlendirilmesi ve uygun psikiyatrik tekniklerle üstesinden gelinmeye çalışılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ucuz, ayrıca travma sonrası doğru bir destekle kişinin olumlu bir gelişim gösterebileceğini ve daha sağlıklı ilişkiler kurabileceğini dile getirdi.

Program, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak'ın konuşmacılara plaket takdim etmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar